Soyavokslys – mer miljøvennlig, sunnere og drøyere i bruk.

Vi lager alle våre duftlys av soyavoks, i stedet for stearin eller parafin.  Dette gjør vi fordi soyavoks er et mer miljøvennlig, og fordi voksen kvalitetsmessig er bedre enn tradisjonell voks.  De fleste lys man kjøper i butikk i dag lages av parafin, som jo er et petroleumsprodukt.  Miljømessig er heller ikke stearin bedre, da denne strammer fra palmeolje.  Soyavoks derimot, stammer fra soyabønnen, og er derfor en fornybar ressurs som er 100% naturlig, og biologisk nedbrytbar.  Derfor avgir ikke soyavoks lys farlige avgasser ved bruk.  Til sammenligning slippes det ved smelting av stearinlys ut minst 11 kjente toksiner.  Av disse er to karsinogener (kreftfremkallende stoffer).  Soyavoksen inneholder på sin side ingen kunstige ingredienser, og brenner «renere», og soter ikke slik som tradisjonelle parafinlys.  Soyavoksenes lave smeltepunkt, gjør også at lyset brenner lengre og saktere enn lys laget av parafin, og vil derfor være drøyere i bruk.

Oljene vi bruker i våre såper

Såpe dannes som en kjemisk reaksjon mellom olje og lut.  Oljen stammer fra flytende, eller fast fett.  Hvilke som brukes varierer fra oppskrift til oppskrift, noe som gir såpene forskjellige egenskaper.  Her kan du lese litt om de vanligste;

SHEASMØR

Et bilde som inneholder mat, kake, tallerken, bord

Automatisk generert beskrivelse

Shea smør utvinnes fra det afrikanske Shea treets nøtter.  Den varierer med farge og duft, etter hvor i Afrika den utvinnes fra; fra lys gul til hvitere, og med en svak nøtteaktig duft.  Sheasmøret er fast ved romtemperatur, men smelter ved kroppstemperatur.  Det er en meget god ingrediens i hudpleie produkter på grunn av et høyt innhold med vitamin A og E, og fettsyrer.  Shea smør er 100 % vegansk.  Noen av shea smørets mange egenskaper:

 • Gir masse fuktighet på grunn av det høye innholdet med fettsyrer, som raskt absorberes i huden slik at huden ikke oppleves som fet!
 • Anti inflammatorisk effekt, og kan derfor minimere irritasjon fra omgivelsene, og inflammatoriske tilstander som for eksempel eksem. 
 • Kan brukes av de fleste hudtyper; tetter ikke porer, og tåles godt av de aller fleste allergikere.
 • Er en antioksidant, og vil derfor ha en anti-age effekt ved at den beskytter mot frie radikaler som kan føre til for tidlig aldring av huden.
 • Kan hjelpe med å balansere hudens fuktighet, og dermed være med å forebygge mot akne.
 • Sier å øke kollagen produksjonen, og bidra til økt cellefornyelse, og at den dermed har en anti-age effekt.

KAKAOSMØR

Et bilde som inneholder mat, bord, tallerken, sitter

Automatisk generert beskrivelse

Kakao smør utvinnes fra kakao bønnen.  Det har en lys gul farge, og en deilig duft av kakao.  Den er relativt hard, men smelter ved kroppstemperatur.  Den er en god ingrediens i hudpleie på grunn av sitt høye innhold av fettsyrer.  Kakao smør er 100 % vegansk.  Noen av kakao smørets mange egenskaper:

 • Anti inflammatorisk effekt, og kan derfor minimere irritasjon fra omgivelsene, og inflammatoriske tilstander som for eksempel eksem. 
 • Gir masse fuktighet på grunn av det høye innholdet med fettsyrer.
 • Er en antioksidant, og vil derfor ha en anti-age effekt ved at den beskytter mot frie radikaler som kan føre til for tidlig aldring av huden.

KOKKOSOLJE

Et bilde som inneholder mat, innendørs, bord, tallerken

Automatisk generert beskrivelse

Kokkos olje utvinnes fra kokosnøtten.  Den har en nydelig hvit farge, og en svak duft av kokos.  Den er fast i konsistensen, men blir til olje ved 24 grader.  Egner seg godt til hudpleie på grunn av sitt høye innhold av E-vitamin og fettsyrer.  Kokos olje er 100 % vegansk.  Noen av kokos oljens egenskaper:

 • Gir masse fuktighet på grunn av det høye innholdet med fettsyrer.
 • Er en antioksidant, og vil derfor ha en anti-age effekt ved at den beskytter mot frie radikaler som kan føre til for tidlig aldring av huden.

CASTOROLJE

Et bilde som inneholder bord, sitter, kopp, glass

Automatisk generert beskrivelse

Castor olje utvinnes av castor Bønnen.  Oljen er tykk og gylden.  Castor olje er 100 % vegansk.  Noen av castor oljens egenskaper:

 • Gir masse fuktighet på grunn av det høye innholdet med fettsyrer.
 • Anti inflammatorisk effekt, og kan derfor minimere irritasjon fra omgivelsene, og inflammatoriske tilstander som for eksempel eksem. 
 • Castor olje sier å stimulere vekst av nye hudceller. 

I tillegg brukes oljer vi kjenner bedre til, som oliven olje og rapsolje.  Alle oljene som benyttes er økologiske. 

Enkel guide i bruk av shampobar

Sunn, naturlig og zero-waste hårvask med shampobar! Her er en liten guide til hvordan vaske håret med shampobar i stedet for tradisjonell flytende shampo!

Skyll håret godt slik at det er gjennomvått

 1. Fukt shampo-baren
 2. Gni Shampo-baren i hele håret – ha gjerne baren i hånden og stryk over håret
 3. Masser shampoen godt inn i hår og hodebunn, hold på til hele håret har et godt lag med shampo. Ha mer vann i håret ved behov.
 4. Skyll godt! Balsam?

For noen holder det med bare shampo.  Har du derimot behov for balsam, finner du balsambar i nettbutikken.

Den brukes slik:

 1. Skyll håret godt for å bli kvitt alle shampo rester
 2. fukt balsambaren
 3. Gni balsam- inn i håret, hovedsakelig i lengdene. Man trenger ikke balsam i hodebunn/hårrøttene.
 4. For at balsamen skal virke bedre, la det være i håret i noen minutter før du skyller
 5. Skyll godt, gjerne i kaldt vann. Balsamens oppgave er å lukke hårets skjellag, som åpner seg når håret vaskes i varmt vann med shampo.  Kaldt vann er også med på å lukke skjellaget.

Er du nybegynner med shampobar?

Hvis du er vant med vanlig shampo, kan det ta noen uker før hår og hodebunn vender seg til shampobaren.  Noen kan oppleve at håret føles tungt og fett.  Dette kan være enten fordi shampo-baren inneholder høyere konsentrasjoner av såponerte oljer.  Som kan «reagere» med hardt vann, og legge seg som et vokslag utenpå håret.  Eller fordi tradisjonell såpe rengjør så kraftig at den i tillegg til å vaske vekk skitt, også vasker vekk hodebunnens naturlige talg.  Hodebunnen kompenserer uttørkingen ved å øke produksjonen av talg. Det vil ta noe tid før hodebunnen gjenoppretter en naturlig talgproduksjon etter overgang til shampobar. Et enkelt triks i begge tilfeller er å lage en blanding av eple cider eddik og vann (5dl vann, 3 ss eple cider eddik), heller godt over håret, la stå i et par minutter, og skyll godt.  Eple cider eddik vil også ha en positiv effekt på hodebunnen, da den hjelper med å gjenopprette naturlig ph balanse.

Hva er gevinsten med «hjemmelaget» såpe fremfor konvensjonell såpe fra butikk?

Vi har samlet noen fakta rundt dette:

 • Hjemmelaget såpe er et godt alternativ for miljøet fordi den ikke er pakket inn i plast emballasje
 • Hjemmelaget såpe er bra for miljøet, OG for deg, fordi den ikke inneholder miljøgifter! Miljøgifter er giftige stoffer og disse brytes ikke ned i naturen. De lagrer seg i kroppene til de som får de i seg, i tillegg til at de hoper seg opp hos de som er øverst i næringskjeden sånn som vi mennesker.
 • Hjemmelaget såpe er et mye sunnere alternativ for deg fordi de ikke inneholder hormonforstyrrende parabener, som påvirker hormonsystemet vårt, og som derfor blant annet kan være kreftfremkallende
 • Hjemmelaget såpe er et godt allergivennlig alternativ da det benyttes eteriske oljer, og ikke syntetisk fremstilt duft oljer (Og så lukter det så mye bedre!).
 • Hjemmelaget såpe tørker ikke ut huden din som vanlig konvensjonell såpe ofte gjør. All såpe dannes ved at lut og olje inngår i en kjemisk reaksjon, en såkalt sapofiseringsprosess.  Et biprodukt av denne reaksjonen er glyserin. Glyserin har en veldig god fuktighetsbevarende egenskap på huden, og er derfor et ettertraktet produkt, men som dessverre ofte tas ut av vanlig såpe for å benyttes i kosmetikk, og hudpleie produkter.
 • Hjemmelaget såpe lages av sunne og nærende vegetabilske oljer, som i tillegg til å være oljer som lett tas opp og dermed hjelper huden til å bevare sin fuktighet, også er fulle av vitaminer og fettsyrer som er nødvendige for hudens oppbygning og elastisitet. I motsetning inneholder konvensjonelle såper ofte mineraloljer.  Dette er faktisk et petroleumsprodukt (!), som heller enn å trenge inn i huden, legger seg utenpå den, og hindrer huden å puste og å kvitte seg med avfallsstoffer.  Resultatet blir at hudens naturlige funksjoner hemmes, og huden blir tørr.
 • Hjemmelaget såpe er også veldig drøy i bruk (bare husk at såpen bør ligge på en såperist slik at overflødig vann får renne vekk).
 • Og sist men ikke minst, så ved å hjelpe både deg selv og miljøet å «get clean», hjelper du andre med å «get clean».

Hvordan oppbevare såpestykket?

Det fins mange søte såpekopper, der såpen blir liggende og bade i vann.  Resultatet blir at såpen blir badende i «såpe-søle», og går i oppløsning.  Derfor er det er must å bruke en såpekopp der vannet kan renne ut, slik at såpen kan tørke opp mellom hver gang den brukes.  Da vil såpestykket vare lengre, og fortsatt være pent å se på!

Såpefabrikken samarbeider med Grims Have Såpeverksted

Grims Have Såpeverksted produserer de vakreste produkter av høy kvalitet. De er håndlagde og alle produkter er laget med naturlige ingredienser – som gjerne er sanket i naturen.

Grims Have Såpeverksted er en småskala bedrift på Sørlandet som lager naturkosmetikk uten konservering, parabener og sls. Blomstene og urtene som brukes i såper og salver dyrkes økologisk og ville planter høstes gjerne i skjærgården. Produktene er ferskvare og det lages derfor små porsjoner av gangen. Innehaver av Grims Have Såpeverksted er Elin Bekkevold.

Grims Haves ideologi og tilnærmingsmåte til produksjon sammenfaller perfekt til Såpefabrikken, og vi er så glade for at vi får være med å produsere disse fantastiske produktene. Såpefabrikken bistår Grims Have Såpeverksted i produksjon og distribusjon.

Såpefabrikken er et sosial entrepenørskapsinitiativ som eies av den ideelle virksomheten Ivater AS. Formålet med Såpefabrikken er å skape en reell arbeidsarena for mennesker med tidligere rusavhengighet og andre utfordringer som har hindret ordinært arbeidsliv.

Såpefabrikken produktsortiment er:

 • ‘Bli REN serien, som er utviklet og produsert av Såpefabrikken
 • ‘Grims Have’ serien, som er utviklet og produsert av Grims have, hvor Såpefabrikken yter produksjonsbistand