Shampoguide

Her i Såpefabrikken er vi hel frelste på Shampo i fast form! Vi har nå vært “flytende-shampo-avholds” i snart ett år. Undertegnede hadde et forbruk på minst 2 shampoflasker til familien i måneden, i motsetning til en Shampobar i to måneder. Som på ett år er 24 plastflasker mindre for miljøet. Medregnet balsamen, er vi oppe i nesten det dobbelte.

Her kommer noen tips for å lykkes med overgangen fra flytende, til fast Shampo:

 • Sjekk ut hvor guide Enkel guide i bruk av shampobar. Her kan du lese om hvordan man bruker Shampobaren.
 • Rigg deg til med en god og lekker såperist, slik at shampoen tørker opp mellom hver bruk! Da varer den mye lengre.
 • Prøv litt forskjellig, vi har prøvepakker for de shampoene og balsamen vi forhandler. Men husk at;
 • Det kan ta litt tid å bli vant med ny Shampo. Shampobarene er mildere enn mye av den tradisjonelle såpen. Dette kan medføre at hodebunnen over lengre tid har kompensert med å produsere med fett. Det vil i noen tilfeller ta tid før fettproduksjonen stabiliserer seg. Derfor kan man oppleve at håret føles litt fett ut i begynnelsen.
 • Husk å skyll produktet ordentlig godt ut av håret. Shampoene er laget av deilige næringsgivende oljer. Blir det for mye produkt igjen i håret, vil det oppleves som fett og tungt.
 • Hvis du har små barn, ha gode rutiner for oppbevaringen! Shampoen bør oppbevares utenfor rekkevidde til de små. En Shampobar kan nemlig bli både plastelina og slim, her setter kun fantasien grenser!

All husholdningsvask, med bare èn såpe!

De fleste av oss har et velutstyrt skap med diverse vaskemidler; mengder av plastflasker til vask på gulv, til vindu, til bad, til kjøkken, til oppvask, til fargede klær, til hvite klær osv.  Tradisjonelle vaskemidler som dette er proppfulle av kjemikalier, -og så blir det fryktelig mye plastembalasje!

qrf

Man kan faktisk bytte ut nesten alle vaskemidlene i skapet med en økologisk, kjemikalie og plastfri såpebar, som i tillegg er drøy i bruk.

Denne husholdningssåpa kan nemlig brukes til nesten alt! 

Rasp en liten dæsj såpe i en spruteflaske sammen med vann, og du har vaskemidler til både bad, kjøkken og andre benker og overflater.  Har du eteriske oljer hjemme, gir 4-5 dråper lavendel, eller sitron en deilig, ren duft.

Husholdningssåpen kan også brukes til oppvask.  Ha den liggende på en såperist ved siden av kjøkkenvasken.  Gni oppvaskkosten på såpen og vask i vei!  (Men husk at med mindre du har lyst på boblebad i og utenfor oppvaskmaskinen, så må kun tradisjonell oppvasksåpe benyttes i denne!).

Husholdningssåpen fungerer også utmerket til gulvvasken.  Bare rasp ønsket mengde såpe i vannbøtta og vask i vei.  Her kan man også tilsette duft fra eteriske oljer etter smak, for å få den deilige duften av nyvaska hus!

Sist men ikke minst, så fikser husholdningssåpa klesvask så lett som bare det!  Rasp ca 1 ss vaskepulver til en maskin.  For å fjerne lukt og få mykere klesvask, kan man tilsette en ss med natron!    

Den økologiske husholdningssåpen etterlater både flater, luft og vaske vann rent og kjemikaliefritt, og søppelkassen plastfri!

Såpestykke og smittefare?

Mange er usikre for hvor trygt et såpestykke er i forhold til smittevern.  Forskning viser heldigvis at et virus ikke kan leve på en såpeoverflate.  Dette da såpens egenskaper faktisk ødelegger virus!  Men selv om virus ikke kan leve på såpens overflate, og man trygt kan benytte såpestykke uten å være redd for at det skal være en smittekilde til Korona, så vil det alltid være lurt å også ha tilgang til antibac.  Ja takk til begge deler! 

Et av de viktigste smitteverntiltakene hver og en av oss bidra med er god håndhygiene. Det blir dermed mye håndvask og antibac om dagen.  Begge deler er med på å tørke ut hendene til små og store. 

Alle såpene vi selger i Såpefabrikken er overfettet i mer eller mindre grad.  Det vil si at når såpen lages, og lut reagerer med olje og blir til såpe, så er det litt mer oljer enn luten kan reagere med.  Altså blir det i sluttproduktet «overskuddsoljer», noe som gjør at overfettet ved hver bruk avgir litt av disse pleiende oljene som er med på å bevare fuktigheten på huden din! 

En favoritt som er ekstra pleiende og mykgjørende, er denne Geitemelksåpen som er tilsatt deilig fet Geitemelk. Rett og slett fantastisk i disse håndvasketider! 

Er hendene allerede blitt tørre og såre, så anbefaler vi på det sterkeste Ringblomstsalven, eller Grobladsalven.  Begge to er vidundersalver på alt fra såre og tørre hender, til bleieutslett og myggestikk!

Kilder: www.nytimes.com/2020/03/13/health/soap-coronavirus-handsashing-germs.html

Har du lyst til å selge våre produkter?

Vi synes det er utrolig gøy om du ønsker å selge våre produkter i din butikk.

Det er produktene fra ‘Get clean by Såpefabrikken‘ som forhandleravtalen omfatter. Vi har også andre leverandører i vår nettbutikk, men disse må du tegne egen forhandleravtale med om det er ønskelig.

Det vi trenger å vite om deg er din bedrifts navn, organisasjonsnummer, lokasjon og litt om konseptet. Vi synes det er ekstra stas om du har et konsept som er forenelig med vårt verdigrunnlag. Det er ønskelig å ikke ha forhandlere for tett på hverandre, så vi tilstreber en naturlig geografisk spredning.

Send oss en mail på: post@sapefabrikken.no.

Vi utvikler stadig nye produkter, så stay tuned 🙂

Soyavokslys – mer miljøvennlig, sunnere og drøyere i bruk.

Vi lager alle våre duftlys av soyavoks, i stedet for stearin eller parafin.  Dette gjør vi fordi soyavoks er et mer miljøvennlig, og fordi voksen kvalitetsmessig er bedre enn tradisjonell voks.  De fleste lys man kjøper i butikk i dag lages av parafin, som jo er et petroleumsprodukt.  Miljømessig er heller ikke stearin bedre, da denne strammer fra palmeolje.  Soyavoks derimot, stammer fra soyabønnen, og er derfor en fornybar ressurs som er 100% naturlig, og biologisk nedbrytbar.  Derfor avgir ikke soyavoks lys farlige avgasser ved bruk.  Til sammenligning slippes det ved smelting av stearinlys ut minst 11 kjente toksiner.  Av disse er to karsinogener (kreftfremkallende stoffer).  Soyavoksen inneholder på sin side ingen kunstige ingredienser, og brenner “renere”, og soter ikke slik som tradisjonelle parafinlys.  Soyavoksenes lave smeltepunkt, gjør også at lyset brenner lengre og saktere enn lys laget av parafin, og vil derfor være drøyere i bruk.

Oljene vi bruker i våre såper

Såpe dannes som en kjemisk reaksjon mellom olje og lut.  Oljen stammer fra flytende, eller fast fett.  Hvilke som brukes varierer fra oppskrift til oppskrift, noe som gir såpene forskjellige egenskaper.  Her kan du lese litt om de vanligste;

SHEASMØR

Et bilde som inneholder mat, kake, tallerken, bord

Automatisk generert beskrivelse

Shea smør utvinnes fra det afrikanske Shea treets nøtter.  Den varierer med farge og duft, etter hvor i Afrika den utvinnes fra; fra lys gul til hvitere, og med en svak nøtteaktig duft.  Sheasmøret er fast ved romtemperatur, men smelter ved kroppstemperatur.  Det er en meget god ingrediens i hudpleie produkter på grunn av et høyt innhold med vitamin A og E, og fettsyrer.  Shea smør er 100 % vegansk.  Noen av shea smørets mange egenskaper:

 • Gir masse fuktighet på grunn av det høye innholdet med fettsyrer, som raskt absorberes i huden slik at huden ikke oppleves som fet!
 • Anti inflammatorisk effekt, og kan derfor minimere irritasjon fra omgivelsene, og inflammatoriske tilstander som for eksempel eksem. 
 • Kan brukes av de fleste hudtyper; tetter ikke porer, og tåles godt av de aller fleste allergikere.
 • Er en antioksidant, og vil derfor ha en anti-age effekt ved at den beskytter mot frie radikaler som kan føre til for tidlig aldring av huden.
 • Kan hjelpe med å balansere hudens fuktighet, og dermed være med å forebygge mot akne.
 • Sier å øke kollagen produksjonen, og bidra til økt cellefornyelse, og at den dermed har en anti-age effekt.

KAKAOSMØR

Et bilde som inneholder mat, bord, tallerken, sitter

Automatisk generert beskrivelse

Kakao smør utvinnes fra kakao bønnen.  Det har en lys gul farge, og en deilig duft av kakao.  Den er relativt hard, men smelter ved kroppstemperatur.  Den er en god ingrediens i hudpleie på grunn av sitt høye innhold av fettsyrer.  Kakao smør er 100 % vegansk.  Noen av kakao smørets mange egenskaper:

 • Anti inflammatorisk effekt, og kan derfor minimere irritasjon fra omgivelsene, og inflammatoriske tilstander som for eksempel eksem. 
 • Gir masse fuktighet på grunn av det høye innholdet med fettsyrer.
 • Er en antioksidant, og vil derfor ha en anti-age effekt ved at den beskytter mot frie radikaler som kan føre til for tidlig aldring av huden.

KOKKOSOLJE

Et bilde som inneholder mat, innendørs, bord, tallerken

Automatisk generert beskrivelse

Kokkos olje utvinnes fra kokosnøtten.  Den har en nydelig hvit farge, og en svak duft av kokos.  Den er fast i konsistensen, men blir til olje ved 24 grader.  Egner seg godt til hudpleie på grunn av sitt høye innhold av E-vitamin og fettsyrer.  Kokos olje er 100 % vegansk.  Noen av kokos oljens egenskaper:

 • Gir masse fuktighet på grunn av det høye innholdet med fettsyrer.
 • Er en antioksidant, og vil derfor ha en anti-age effekt ved at den beskytter mot frie radikaler som kan føre til for tidlig aldring av huden.

CASTOROLJE

Et bilde som inneholder bord, sitter, kopp, glass

Automatisk generert beskrivelse

Castor olje utvinnes av castor Bønnen.  Oljen er tykk og gylden.  Castor olje er 100 % vegansk.  Noen av castor oljens egenskaper:

 • Gir masse fuktighet på grunn av det høye innholdet med fettsyrer.
 • Anti inflammatorisk effekt, og kan derfor minimere irritasjon fra omgivelsene, og inflammatoriske tilstander som for eksempel eksem. 
 • Castor olje sier å stimulere vekst av nye hudceller. 

I tillegg brukes oljer vi kjenner bedre til, som oliven olje og rapsolje.  Alle oljene som benyttes er økologiske. 

Enkel guide i bruk av shampobar

Sunn, naturlig og zero-waste hårvask med shampobar! Her er en liten guide til hvordan vaske håret med shampobar i stedet for tradisjonell flytende shampo!

Skyll håret godt slik at det er gjennomvått

 1. Fukt shampo-baren
 2. Gni Shampo-baren i hele håret – ha gjerne baren i hånden og stryk over håret
 3. Masser shampoen godt inn i hår og hodebunn, hold på til hele håret har et godt lag med shampo. Ha mer vann i håret ved behov.
 4. Skyll godt! Balsam?

For noen holder det med bare shampo.  Har du derimot behov for balsam, finner du balsambar i nettbutikken.

Den brukes slik:

 1. Skyll håret godt for å bli kvitt alle shampo rester
 2. fukt balsambaren
 3. Gni balsam- inn i håret, hovedsakelig i lengdene. Man trenger ikke balsam i hodebunn/hårrøttene.
 4. For at balsamen skal virke bedre, la det være i håret i noen minutter før du skyller
 5. Skyll godt, gjerne i kaldt vann. Balsamens oppgave er å lukke hårets skjellag, som åpner seg når håret vaskes i varmt vann med shampo.  Kaldt vann er også med på å lukke skjellaget.

Er du nybegynner med shampobar?

Hvis du er vant med vanlig shampo, kan det ta noen uker før hår og hodebunn vender seg til shampobaren.  Noen kan oppleve at håret føles tungt og fett.  Dette kan være enten fordi shampo-baren inneholder høyere konsentrasjoner av såponerte oljer.  Som kan «reagere» med hardt vann, og legge seg som et vokslag utenpå håret.  Eller fordi tradisjonell såpe rengjør så kraftig at den i tillegg til å vaske vekk skitt, også vasker vekk hodebunnens naturlige talg.  Hodebunnen kompenserer uttørkingen ved å øke produksjonen av talg. Det vil ta noe tid før hodebunnen gjenoppretter en naturlig talgproduksjon etter overgang til shampobar. Et enkelt triks i begge tilfeller er å lage en blanding av eple cider eddik og vann (5dl vann, 3 ss eple cider eddik), heller godt over håret, la stå i et par minutter, og skyll godt.  Eple cider eddik vil også ha en positiv effekt på hodebunnen, da den hjelper med å gjenopprette naturlig ph balanse.

Hva er gevinsten med «hjemmelaget» såpe fremfor konvensjonell såpe fra butikk?

Vi har samlet noen fakta rundt dette:

 • Hjemmelaget såpe er et godt alternativ for miljøet fordi den ikke er pakket inn i plast emballasje
 • Hjemmelaget såpe er bra for miljøet, OG for deg, fordi den ikke inneholder miljøgifter! Miljøgifter er giftige stoffer og disse brytes ikke ned i naturen. De lagrer seg i kroppene til de som får de i seg, i tillegg til at de hoper seg opp hos de som er øverst i næringskjeden sånn som vi mennesker.
 • Hjemmelaget såpe er et mye sunnere alternativ for deg fordi de ikke inneholder hormonforstyrrende parabener, som påvirker hormonsystemet vårt, og som derfor blant annet kan være kreftfremkallende
 • Hjemmelaget såpe er et godt allergivennlig alternativ da det benyttes eteriske oljer, og ikke syntetisk fremstilt duft oljer (Og så lukter det så mye bedre!).
 • Hjemmelaget såpe tørker ikke ut huden din som vanlig konvensjonell såpe ofte gjør. All såpe dannes ved at lut og olje inngår i en kjemisk reaksjon, en såkalt sapofiseringsprosess.  Et biprodukt av denne reaksjonen er glyserin. Glyserin har en veldig god fuktighetsbevarende egenskap på huden, og er derfor et ettertraktet produkt, men som dessverre ofte tas ut av vanlig såpe for å benyttes i kosmetikk, og hudpleie produkter.
 • Hjemmelaget såpe lages av sunne og nærende vegetabilske oljer, som i tillegg til å være oljer som lett tas opp og dermed hjelper huden til å bevare sin fuktighet, også er fulle av vitaminer og fettsyrer som er nødvendige for hudens oppbygning og elastisitet. I motsetning inneholder konvensjonelle såper ofte mineraloljer.  Dette er faktisk et petroleumsprodukt (!), som heller enn å trenge inn i huden, legger seg utenpå den, og hindrer huden å puste og å kvitte seg med avfallsstoffer.  Resultatet blir at hudens naturlige funksjoner hemmes, og huden blir tørr.
 • Hjemmelaget såpe er også veldig drøy i bruk (bare husk at såpen bør ligge på en såperist slik at overflødig vann får renne vekk).
 • Og sist men ikke minst, så ved å hjelpe både deg selv og miljøet å «get clean», hjelper du andre med å «get clean».

Hvordan oppbevare såpestykket?

Det fins mange søte såpekopper, der såpen blir liggende og bade i vann.  Resultatet blir at såpen blir badende i «såpe-søle», og går i oppløsning.  Derfor er det er must å bruke en såpekopp der vannet kan renne ut, slik at såpen kan tørke opp mellom hver gang den brukes.  Da vil såpestykket vare lengre, og fortsatt være pent å se på!

Såpefabrikken samarbeider med Grims Have Såpeverksted

Grims Have Såpeverksted produserer de vakreste produkter av høy kvalitet. De er håndlagde og alle produkter er laget med naturlige ingredienser – som gjerne er sanket i naturen.

Grims Have Såpeverksted er en småskala bedrift på Sørlandet som lager naturkosmetikk uten konservering, parabener og sls. Blomstene og urtene som brukes i såper og salver dyrkes økologisk og ville planter høstes gjerne i skjærgården. Produktene er ferskvare og det lages derfor små porsjoner av gangen. Innehaver av Grims Have Såpeverksted er Elin Bekkevold.

Grims Haves ideologi og tilnærmingsmåte til produksjon sammenfaller perfekt til Såpefabrikken, og vi er så glade for at vi får være med å produsere disse fantastiske produktene. Såpefabrikken bistår Grims Have Såpeverksted i produksjon og distribusjon.

Såpefabrikken er et sosial entrepenørskapsinitiativ som eies av den ideelle virksomheten Ivater AS. Formålet med Såpefabrikken er å skape en reell arbeidsarena for mennesker med tidligere rusavhengighet og andre utfordringer som har hindret ordinært arbeidsliv.

Såpefabrikken produktsortiment er:

 • ‘Bli REN serien, som er utviklet og produsert av Såpefabrikken
 • ‘Grims Have’ serien, som er utviklet og produsert av Grims have, hvor Såpefabrikken yter produksjonsbistand