Sheasmør – Kvinnens gull

Hva er Sheasmør?

Sheasmør eller (Butyrospermum parkii) er et vegetabilsk fettstoff som er utvunnet av nøttene til shea treet (Vitellaria paradoxa) som vokser i savannene sør for Sahara. Sheasmør er ofte hvit eller elfenbensfarget.

Sheasmør har vært brukt i århundrer og kan spores tilbake til det gamle egypt. Sheasmøret ble brukt for å beskytte hud og hår mot sol og varme, og mot den tørre vinden i den afrikanske ørken og savannen.

Sheasmøret er fast ved romtemperatur og smelter ved kroppstemperatur. Nøttene er omgitt av et fruktkjøtt og kan se ut som små plommer på utseende, og smaker nesten som avokado. Det er 100% vegansk og det brukes mye til matlaging i Sahelbeltet i Afrika. 

I noen kulturer i Vest-Afrika er shea treet hellig, og kalles livets tre. Treet skal kun berøres av kvinner. Tradisjonelt er det også kvinner som samler fruktene, og arbeider med å utvinne fettet fra nøttene. I samfunn hvor kvinner ellers har svært små muligheter til egen inntekt, er dette i likhet med for eksempel utvinningen av arganolje i Marokko, vært viktig både for kvinnenes egenverd og posisjon i samfunnet. Dette er grunnen til at sheasmør også kalles ”Kvinnens gull”.

ÅSE HANKEN – JANUAR 2017

Hvordan produseres Sheasmør?

Nøttene blir plukket og fruktkjøttet rundt nøttene blir fjernet. Etterpå knekkes nøttene i en stor morter eller ved at de knuses mot en stein. Nå i nyere tid finnes det maskiner som knuser nøttene. De knuste sheanøttene blir varmet i store panner over åpne flammer som må røres konstant så det ikke blir brent. På grunn av den røykfylte brenningen får det fremstilte sheasmøret ofte en svakt røyk duft. Når nøttene er varme, males de opp til en finere paste og det blir gradvis tilsatt vann for å skille ut oljen.

Når oljene flyter til overflaten blir smøret tatt ut. Overflødig vann blir presset ut av massen og deretter blir den smeltet igjen i store åpne panner på lav varme. Langkokingen fjerner resten av vannet i smøret og sheasmøret har på dette tidspunktet en hvit eller gyllen gul farge. Deretter blir smøret plassert i former og plassert kjølig for at det skal blir hardt. Til slutt formes sheasmøret som små baller.

Sheasmør separeres på flere måter, ved hjelp av vann eller ulike naturlige og kjemiske løsemidler.

Raffinert og uraffinert sheasmør

Uraffinert: – Det uraffinerte sheasmøret blir kalt uraffinert eller kaldpresset. Det blir separert og utvunnet ved hjelp av vann. Det naturlige uraffinerte sheasmøret er egnet til bruk i matlaging og har en gyllen farge og frisk nøtteaktig duft.

Raffinert: – Ved Raffinert sheasmør produksjon, separeres nøttene med Hexanette og blir renset slik at sheasmøret mister sin karakteristiske nøtteakige aroma.

Bruksområder

Sheasmør er veldig allsidig og har evne til å ta vare på huden, håret og brukes til behandling av sår, arr og kutt i huden. Den brukes svært ofte til tørr og sensitiv hud. Mange bruker også Sheasmør til behandling av eksem og hudsykdommer og mange med psoriasis mener å ha god erfaring med produktet.

Sheasmøret er rikt på A, E og F vitaminer. Det sies at sheasmør holder huden mykt og glatt, er betennelseshemmende og regenererer huden. Sheasmør tåles godt av de alle fleste, men inneholder noe naturlig lateks. Lateks-allergikere bør prøve på et lite område først. De som har atopisk eksem bør bruke renset (raffinert) sheasmør.

Flere bruksområder:

 • Sheasmør er ideell for daglig fuktighet for ansikt og kropp
 • Beskyttende klima- og kuldekrem, også for de små barna
 • Lindrer hard, tørr hud og sprukken hud på albuer, hæler, hender osv.
 • Gir fuktighet til tørr hodebunn
 • Lindrer små insektsbitt og svie
 • Lindrer solbrenthet
 • Reduserer arr og pigmenter
 • Lindrer kløe på grunn av tørke og kulde
 • Kan brukes før barbering for å minimere irritasjon og utslett
 • Hindrer strekkmerker under graviditet 
 • Beskytter huden og forebygger aldring i huden. 
 • Brukes til babymassasje . I afrikanske land, brukes sheasmør til å massere barn og mot bleieutslett ol.
 • Behandler mindre brannskader
 • Behandler mild til moderat eksem.

Produkter som inneholder sheasmør

Nesten alle av våre produkter inneholder sheasmør, dette er fordi sheasmør er en fantastisk og veldig allsidig ingrediens som gir mange helsefordeler ved bruk på huden.

Økologisk Sheasmør:Sheasmør er en fantastisk ingrediens å bruke sammen med andre produkter, men den er like godt egnet til bruk alene! Sheasmøret vårt er økologisk, raffinert og egnet for veganere. Den er hvit i fargen, og inneholder ingen duft.

Du finner økologisk Sheasmør her.

Body butter med lavendel og bergamott: – Body butteret er fuktighetsgivende og laget av sheasmør. Den er fuktighetsgivende med lukt av beroligende lavendel og frisk bergamott. Kremen er drøy i bruk og absorberes lett i huden. Inneholder nærende og fuktighetsgivende oljer.

Du finner Body butter med lavendel og bergamott her.

Ansiktssåpe med havre: – En mild og duftfri såpe laget med et høyt innhold av pleiende Sheasmør. Den er laget spesielt for sensitiv hud, og passer derfor godt til ansikt. Oljene i såpen trekker godt inn i huden, uten å tilstoppe porer. Såpen inneholder ikke kokos olje som kan virke tettende på hudens porer.

Du finner Ansiktssåpe med havre her.

Kilder: https://www.karma.no/blogg/lyst-a-laere-litt-om-det-fantastiske-sheasmoret-ogsa-kalt-shea-butter/