Riktig shampo for ditt hår

Det finnes mye som er med på å påvirke hår og hodebunn. Mange såper kan etterlate hodebunnen tørr og kløende da den fjerner hodebunnens naturlige olje som beskytter hodebunnen. Klima, og spesielt kulde påvirker tørrheten i hodebunnen også. Men mye kan også skyldes at vi vasker håret for ofte.

– Om vinteren blir håret ofte statisk og tørt som en følge av temperaturfall samt tørrere og kaldere luft. For å unngå at det blir tørt og skadet burde du bruke gode produkter som tilfører håret pleie, fuktighet og beskyttelse.

Sølvi Bjørnevoll, daglig leder på Den Norske Frisørskole i Bergen

De 4 hårtypene

De fleste hårtyper kan deles inn i 4 hårgrupper: Normalt, tørt, fett og sensitiv. Forskjellige typer hår, krever forskjellig sjampo. Derfor har Såpefabrikken et stort utvalg av såper, både med og uten duft – slik at du finner den som er riktig for deg og ditt hår!

Normalt

Normalt hår blir ansett som den hårtypen som kan være en kombinasjon av både tørt eller oljete hår. Med normalt hår, har man mulighet til å bruke de fleste sjampoer med eller uten duft.

Rosenrot shampo: En mild shampo med duft av Sitrus og Rosmarin. Gir næring til hår og hodebunn og som renser skånsomt uten å tørke ut hår og hodebunn.

Her finner du Rosenrot shampo.

Kamille og Sitron shampo: En mild shampo med duft av sitron som gir fyldig og kremet skum. Renser håret uten å fjerne det naturlige fettlaget i hodebunnen. Anbefales normal eller tørr hodebunn.

Her finner du Kamille & Sitron shampo.

Fett hår

Oljete eller fett hår kan komme av hormoner, kosthold eller medisiner, men oftest kommer det av for mye vasking av håret. Når man vasker bort oljen i hodebunnen, tror hodebunnen at den er tørr og begynner å produsere mer olje for å beskytte hodebunnen. Mange frisører mener det holder å vaske håret 2 eller 3 ganger i uken.

Øl shampo: En god shampo som renser håret uten å tørke ut hår og hodebunn. Øl kan gi ekstra glans og fyldighet til håret grunnet ingrediensene i ølet.

Her finner du Øl Shampo.

Tørt hår

For de med tørt hår er det viktig å tilføre håret og hodebunnen fuktighet. I vintermånedene er det ekstra tørt i luften grunnet mangel på fuktighet. Det fører til at mange opplever tørr og irritert hodebunn. Derfor er det viktig å investere i gode produkter som gir mye fuktighet, og som beskytter håret og gjør at håret tåler kulde bedre.

Geitemelksåpe: Kan anbefales varmt da Geitemelksåpen inneholder store mengder fett, spesielt kaprylsyre, som kan hjelpe med skånsom fjerning av smuss og rusk uten å fjerne hudens naturlige fettsyrer. Geitemelken hjelper med å gi ekstra næring og fuktighet til hud og hår og blir brukt av mange med sensitiv hud og de med forskjellige hudproblemer som eksem og utslett. Melken er rik på fettsyrer og kolesterol, som utgjør en stor del av hudmembranen. Den har vitamin A, og er en god kilde til selen, et mineral som er vist å støtte en sunn hudmembran.

Her finner du Geitemelksåpe.

ShampoBAR: Anbefales da den er spesielt utviklet for de med allergi og sensitiv hud og hodebunn. Den består utelukkende av naturlige ingredienser og rengjør uten å tørke ut håret og hodebunnen. Oljene i såpen gir mye fuktighet og næring til håret.

Her finner du ShampoBAR.

Kokosmelk såpe: Anbefales til tørt og normalt hår siden den er mild og renser skånsomt uten å tørke ut hår og hodebunn. Kokosmelken gir næring til hår og hodebunn og gir fyldig, kremet skum og renser håret uten å fjerne det naturlige fettlaget i hodebunnen.

Her finner du kokosmelk shampo.

Sensitiv

Ofte i forbindelse med atopisk eksem eller psoriasis kan det være ekstra viktig å ha en såpe som er spesielt utviklet for de med sensitiv hud og hodebunn. Det anbefales å bruke såper som gir mye fuktighet og næring, og som er uten duft for å redusere irritasjon og eventuell rødhet.

ShampoBAR anbefales da den er spesielt utviklet for de med allergi og sensitiv hud og hodebunn. Den består utelukkende av naturlige ingredienser og rengjør uten å tørke ut håret og hodebunnen. Oljene i såpen gir mye fuktighet og næring til håret.

Her finner du ShampoBAR.

Geitemelksåpe er egentlig produsert som såpe, men egner seg til hårvask. Såpen som inneholder mest mengder fett og tilfører mye fuktighet og næring. Geitemelksåpen anbefales sterkt da Geitemelksåpen inneholder store mengder fett, spesielt kaprylsyre, som kan hjelpe med skånsom fjerning av smuss og rusk uten å fjerne hudens naturlige fettsyrer. Geitemelken hjelper med å gi ekstra næring og fuktighet til hud og hår og blir brukt av mange med sensitiv hud og de med forskjellige hudproblemer som eksem og utslett. Melken er rik på fettsyrer og kolesterol, som utgjør en stor del av hudmembranen. Den har vitamin A, og er en god kilde til selen, et mineral som er vist å støtte en sunn hudmembran.

Her finner du Geitemelksåpe.

Kokosmelk såpe: Anbefales til tørt og normalt hår siden den er mild og renser skånsomt uten å tørke ut hår og hodebunn. Kokosmelken gir næring til hår og hodebunn og gir fyldig, kremet skum og renser håret uten å fjerne det naturlige fettlaget i hodebunnen.

Her finner du Kokosmelksåpe.

Tips for vinterhåret

  • Unngå å vaske håret for ofte. – Det tørker ut håret.
  • Unngå kuldeeksponering ved å bruke lue og skjerf.
  • Spis proteiner, det gir næring til hårsekkene.
  • Olivenolje skal visstnok gi fukt og glans til tørt og matt hår. – Oljer er fantastiske, naturlige og veldig allsidige. De kan brukes til både matlaging og til hud og hårpleie!
  • Hodebunnsmassasje øker blodsirkulasjonen og får håret til å vokse fortere. – Massasje kan hjelpe å redusere stress. Mye av stresset vi opplever i løpet av dagen setter seg ofte i punkter i hode, nakke og kjeve. En god massasje vil kunne bidra til å hjelpe å løsne anspentheten. Vår spesielle massasjeolje med eterisk olje av lavendel og rosmarin finner du her.
  • Bruke en naturbørste. – Det er langt mer skånsomt for håret.

Kilder: Sølvi Bjørnevoll, daglig leder for Norsk Frisørskole i Bergen, Mona Storli Aston, frisør på Dugg Frogner og kjerringråd.no

Kilder: https://www.klikk.no/mote/skjonnhet/tort-har-2830410

https://www.kk.no/livstil/bli-kvitt-fett-har-fort/67890378

https://snl.no/talg

https://www.abcnyheter.no/livet/mote/2013/07/09/177198/dette-skjedde-da-hun-vasket-haret-med-ol