Den allsidige Lavendel oljen

Lavendel olje er kanskje den mest brukte og mest brukervennlige eteriske oljen vi har. Den er brukervennlig fordi den har svært mange bruksområder og fordi den er en av få eteriske oljer som kan brukes ufortynnet på huden. Selv om man som regel benytter den blandet sammen med en baseolje.

Lavendel har blitt brukt til å behandle en rekke forskjellige plager, både psykiske og fysiske. Den tidligste registrerte bruken av lavendel dateres tilbake til det gamle Egypt. Der spilte lavendeloljen en rolle i mumifiseringsprosessen! I Persia, det gamle Hellas og Roma ble lavendel anvendt i badevannet fordi de mente at lavendel kunne bidra til å rense kropp og sinn.

Hva er lavendel?

Lavendel er en velduftende og busklignende plante som er i slekt med leppeblomstfamilien. Det finnes 28 arter og de fleste stammer fra området rundt Middelhavet. Navnet Lavendel stammer fra det latinske navnet lavare, som betyr å vaske. Blomsten er en hardfør staude, som også har blitt en populær hageplante i Norge.

Effekter og bruksområder for lavendel

Lavendel har en beroligende effekt og er beroligende mot stress og angst. Den kan hjelpe mot søvnløshet, angst og menstruasjonssmerter. På grunn av antiseptiske egenskaper kan den brukes til å helbrede små sår, kutt og er kløestillende på insektbitt! Oljen er veldig effektiv på brannsår og kan hjelpe å lindre smerten samtidig som oljen hjelper med å stimulere til ny cellevekst og bidrar til å redusere arrdannelse. Man kan bruke eteriske oljer på forskjellige måter, den mest vanlige er ved innånding eller som diffuser, men den er svært populær til brukt i massasjeoljer, hudpleieprodukter og til bruk i duftlys og såper.

Hvordan lages eterisk lavendel olje?

Fremstillingen av eterisk olje skjer gjennom dampdestillering av lavendelblomster og det blir brukt ca 200 kg blomster for å utvinne én liter lavendelolje! Det sies at lavendeloljen inneholder mellom 50 og 200 ulike stoffer. En stor del av innholdet i lavendelolje utgjøres av ulike estere, som har i alminnelighet en beroligende og krampeløsende effekt. Ellers inneholder oljen terpenalkoholer, aldehyder, terpener og ketoner. Den eteriske lavendel oljen produseres i forskjellige deler i verden, men oljen kommer hovedsakelig fra Frankrike, Italia og England. Lavendelolje kan utvinnes fra mange forskjellige lavendelplanter, men den beste oljen er fra artene Lavandula angustifoliaog Lavandula stoechas. Arten Lavandula latifolia gir en ”rimeligere” olje, det samme gjør lavendin (Lavandula xintermedia). Lavendel olje er den mest populære og brukte eteriske oljen i verden!

Her kan du lese mer om fremstillingen av forskjellige eteriske oljer.

I Tyskland er lavendel te godkjent som et supplement for å behandle søvnforstyrrelser, rastløshet og ved mageirritasjon.

Produkter som inneholder lavendel olje

I Såpefabrikken elsker vi eteriske oljer og bruker dem i noen av våre produkter. Vi bruker eteriske oljer i kremer, lotions, såper, romdufter, og i duftlys produksjon. Hvis du ønsker å lære mer om de fantastiske egenskapene og forskjellige bruksområdene til eteriske oljene kan du lese om dette på bloggen vår.

I listen under finner du produkter som inneholder lavendel olje.

Romduft: En deilig romduft som gir den rette sommerstemningen! Romduften inneholder friske og sommerlige eteriske oljer av lavendel, rosengeranium, og sitrongress.

Du finner Romduft her

Massasjeolje: En økologisk, naturlig og plantebasert massasjeolje med deilig eteriske oljer av beroligende Lavendel og Rosmarin. Massasjeoljen er sammensatt av eksklusive oljer; jojoba, Mandel og Safflor olje, som har mykgjørende og fuktighetsgivende egenskaper. Oljen kan brukes som massasjeolje, eller som fuktighetsgiver til hud, hodebunn og hår.

Du finner massasjeolje her

Body butter: En deilig naturlig og vegansk fuktighetsgivende kroppskrem med lukt av beroligende lavendel og frisk bergamott. Kremen er drøy i bruk og absorberes lett i huden. Produsert av Såpefabrikken med nærende og fuktighetsgivende oljer.

Du finner Body butter her

Namaste duftlys: Naturlig og miljøvennlig duftlys i de fantastiske drikkeglassene til Norgesglasset fra Porsgrunds porselensfabrikk. Med deilig duft av lavendel, muskatsalvie og rosmarin. Finnes i både 250ml og 300 ml.

Du finner Namaste duftlys 250ml her og Namaste duftlys 300ml her

Her finner du en oversikt over alle våre produkter som inneholder Lavendel.

Kilder: https://snl.no/lavendel

https://www.healthline.com/health/what-lavender-can-do-for-you#takeaway

https://www.rolv.no/urtemedisin/medisinplanter/lava_ang.htm