Eteriske oljer – En introduksjon

Hva er eteriske oljer?

Eteriske oljer er konsentrerte og naturlige væsker fra forskjellige deler av planter som har terapeutiske egenskaper. Ved terapeutisk bruk av eteriske oljer kalles dette for aromaterapi og da blir oljene brukt både for psykiske og fysiske plager. I tillegg kan oljene brukes i hudpleie, såper og i husholdningen! Man kan bruke eteriske oljer til nesten alle produkter idag. Både såper, duftlys, kremer og oljer som produseres kan bestå av eteriske oljer. De har ofte en mer naturlig duft enn produkter som inneholder syntetiske parfymeoljer eller duftoljer.

Eteriske oljer er konsentrerte planteekstrakter som beholder den naturlige lukten og smaken, eller “essensen“, fra planten.

Hvordan produseres eteriske oljer?

Eteriske oljer produseres med damp eller vanndestillasjon. De lages fra blader, trær, kronblader, knopper, nålene, barken eller røttene til aromatiske planter. 

Lavendel, rosmarin, sedertre, rose, peppermynte og sypress er noen eksempler. De fleste eteriske oljer er vann eller hydro destillert, men eteriske oljer av sitrus er enten kaldpresset eller damp destillert fra skallene.

Samling av baseoljer

Hvordan brukes eteriske oljer?

Eteriske oljer er ikke ment å svelges og de brukes oftest i praksis med aromaterapi hvor de enten inhaleres eller ved at de smøres på huden. Siden oljene er så sterkt konsentrerte blandes de ut med baseoljer.

Her kan du lese mer om baseoljer

Virkningen av eteriske ojler skjer ved at noen av plantekjemikaliene absorberes når den påføres huden. Ved innånding vil eteriske oljer også stimulere områder i det limbiske systemet, som er en del av hjernen som spiller en rolle i følelser, oppførsel, luktesans og langtidshukommelse. Det limbiske systemet er sterkt involvert i å danne minner. Dette kan delvis forklare hvorfor kjente lukter kan utløse minner eller følelser!

Forskjellen mellom Eteriske oljer og andre oljer

Eteriske oljer består kun av de naturlige kjemikaliene som oljene allerede innehar og de har mange forskjellige virkninger for kroppen og psyken vår. De inneholder ingen tilsetningsstoffer og har ofte en mer naturlig duft.

Parfymeoljer eller duftoljer sin hensikt er å gjøre forskjellige produkter velduftende. De inneholder kunstige stoffer og er derfor ikke beregnet til bruk i aromaterapi slik som eteriske oljer, dette skyldes fordi de ikke inneholder noen av de terapeutiske virkestoffene som eteriske oljer har.

I Såpefabrikken elsker vi duften og de mange bruksområdene og virkestoffene til eteriske oljer! Vi bruker eteriske oljer til produksjon av såper, kremer og i duftlys. I listen under kommer noen av våre favoritt produkter som inneholder eteriske oljer!

Massasjeolje

Massase ojen er en økologisk, naturlig og plantebasert olje med eteriske oljer av lavendel og rosmarin.

Lavendel olje har en beroligende effekt og kan lindre stress og angst. Den har antiseptiske egenskaper og kan brukes til å helbrede små sår og kutt og er kløestillende på insektbitt. Du kan bruke en dråpe ren eterisk olje rett på bittet. Ved bruk på helt ferske arr, sies det at arret blir mindre synlig dersom du smører en dråpe ren lavendelolje på området.

Rosmarin olje gir en sterk antiseptisk og stimulerende effekt. Den virker oppkvikkende og den har også en svakt bedøvende og regulerende virkning på både kropp og psyke.

Her finner du 100ml massasjeolje og 30ml massasjeolje.

Duftlys

Alle duftlysene våre er laget av rapsvoks og bivoks og finnes i mange forskjellige dufter. De eteriske oljene i Namaste duftlyset er spesielt fin for bruk til yoga og meditasjon fordi det kan bidra med å gi en avslappende og samtidig oppløftende effekt under yoga – og meditasjonsøktene. Lavendel er beroligende og kan lindre stress og angst mens Muskatsalvie virker beroligende, men også er oppløftende og energigivende.

Her kan du lese mer om Såpefabrikkens lys

Du finner 250ml namaste i norgesglass her og 400ml namaste i norgesglass med hengslet lokk her.

Såper med eteriske oljer

Appelsin: 100% Naturlig, økologisk og plantebasert såpe med deilig duft av lavendel, muskatsalvie og rosmarin.

Her finner du Appelsin såpen

Sitrongress/ Lemongrass: 100% Naturlig, økologisk og plantebasert såpe med deilig duft av sitrongress, rosmarin og muskatsalvie.

Her finner du Sitrongress/ Lemongrass såpe

Rosmarin: 100% Naturlig, økologisk og plantebasert såpe med opiumsvalmue frø og deilig duft av Rosmarin.

Her finner du Rosmarin såpen

Eucalyptus: 100% Naturlig, økologisk og plantebasert såpe med deilig duft av eucalyptus.

Her finner du Eucalyptus såpen

Namaste: 100% Naturlig, økologisk og plantebasert såpe med deilig duft av lavendel, muskatsalvie og rosmarin.

Her finner du Namaste såpen

Her finner du vår samling av såper

Kjøp av eteriske oljer

Eteriske oljer selges vanligvis til individuell bruk i veldig små flasker og kan variere sterkt i kvalitet og pris. Faktorer som kan påvirke kvaliteten og prisen på oljen er sjeldenheten til planten eller plantene, opprinnelseslandet samt vekst og klimaforholdene, kvalitetsstandarden til produksjons stedene og hvor mye olje som produseres av det botaniske.

Essensielle oljer kan ofte kjøpes som blandinger av flere essensielle oljer. 

Fordelen med å kjøpe ferdige essensielle oljeblandinger er at du ikke trenger å kjøpe hver olje individuelt. Når du kjøper blandinger fra erfarne eller anerkjente eteriske forhandlere/ leverandører, er det en fordel fordi den er laget av erfarne aromaterapeuter og håndverkere.

Ulempen er at du ikke har personlig kontroll eller oversikt over blandingen når du ikke blander den selv. Ved å lage en personlig blanding, er det lettere å vite hvor mye mengde olje du kan tilføre.

Kilder: https://www.healthline.com/nutrition/what-are-essential-oils