Tørre corona hender?

Sykdommen covid-19 smitter hovedsakelig via dråpe- og kontaktsmitte der virus overføres fra luftveiene til en syk person videre til en annen person. Derfor er god hygiene et viktig tiltak for å begrense smitte i befolkningen.

FHI – Folkehelseinstituttet

Håndvask

Med en så høy økning av håndvask, har det blitt ekstra utfordrende å holde huden fuktig. Håndvask er en nyttig måte å forebygge spredning av covid-19 på, men det er samtidig mange voksne og spesielt barn som får tørre, og noen ganger sprukne og såre hender.

Mari Øvergaard som er generalsekretær i Psoriasis- og eksemforbundet, har uttalt seg tidligere og forklart at barn kan få mer håndeksem mens det er tiltak mot korona i samfunnet. – Håndeksem er ikke bare vondt, men det øker også faren for infeksjon hos barnet. Selv om håndeksem ikke er farlig, kan det være smertefullt med hender som er tørre og svir.

Psoriasis- og eksemforbundet og PEF-ung har i samarbeid med Norsk forening for dermatologi og venerologi (NFDV) laget et brev med anbefalinger for å gjennomføre hudvennlig håndvask i barnehager og på skoler.

Her er anbefalingene fra brevet:

 • Skånsomme håndvaskerutiner:
 • Velg en hudvennlig såpe, som er parfymefri og med pH ikke høyere enn 5,5.
 • Vask hendene i lunket vann, ikke bruk for varmt vann.
 • Hendene bør være våte før såpen påføres.
 • Skyll hendene grundig slik at all såpe forsvinner.
 • Klapptørk hendene til de helt tørre og gjerne med et eget mykt håndkle.
 • Ikke vask hendene oftere enn nødvendig.
 • For noen vil håndsprit tilsatt glyserol være mer skånsomt og kan hvis nødvendig, erstatte håndvasken.
 • Bruk av fuktighetskrem:
 • Foreldrene bør huske på at barnet får med fuktighetskrem i barnehagen og på skolen.
 • Barn bør bruke fuktighetskrem etter hver håndvask, når huden er tørr eller så ofte det lar seg gjøre. Dette bør innarbeides som en del av barnehagens / skolens rutiner for håndhygiene.
 • Fuktighetskremen bør være uparfymert og fet. Hvis ikke dette er mulig bør en annen fuktighetskrem som barnet liker, brukes.

Vi i såpefabrikken har naturlige såper som består av fuktighetsgivende oljer og nærende ingredienser, som er laget for å ikke tørke ut huden ved håndvask.

Her finner du vårt utvalg av såper.

Våre mildeste såper egnet for barn og de med sensitiv/ tørr hud:

SåpeBAR finner du her her.

Geitemelksåpe figur, og 100g Geitemelksåpe finner du her.

Ringblomstsåpe finner du her.

Produkter spesielt egnet for pleie av tørre hender:

Ringblomstsalve – En svært allsidig salve. Spesielt egnet for bruk til dag/ natt, til bruk under øynene, eller til meget tørr hud. Brukes ofte som kuldekrem for såre barnekinn og tørr og flasset hud. Den brukes også mot forskjellige typer eksem, kviser/ akne og ulike typer utslett.

Du finner ringblomstsalven her

Grobladsavle – En svært allsidig salve som kan være effektiv mot sår og skrubbsår og tørre og sprukne hender “Husmorhender”. Effekten ved bruk av grobladsår er vitenskapelig bekreftet. Studier viser at groblad inneholder stoffer som bl.annet desinfiserer, hindrer betennelser og fremskynder sårheling.

Du finner Grobladsalven her

Arganolje – Spesielt egnet til tørr hud, rik på vitamin – E som virker revitaliserende og cellefornyende på huden og hudgenererende. Absorberes raskt i huden.

Du finner Arganoljen her

Avokadoolje – Oljen er svært rik på aminosyrer, essensielle fettsyrer og vitaminer ( A, D, B og E.) Avokadooljen trenger dypere i huden enn mange oljer og tilfører næring og fuktighet. Den virker også cellefornyende og er spesielt god til aldrende eller tørr hud.

Du finner Avokadooljen her

Mandelolje – Lett og mykgjørende olje, gir næring og fuktighet til huden. Særlig egnet til bruk på eksem, irritert, tørr eller sensitiv hud. Brukes ofte som hudolje/ ansiktsolje, babyolje og badeolje. Absorberes raskt i huden.

Du finner Mandeloljen her

Kilder: http://www.hudportalen.no/informasjon/om-oss/nyheter/husk-hudvennlig-haandvask?Action=1&PID=377