Introduksjon til baseoljer

Planter og deres legende egenskaper har vært brukt i flere tusen år. Både baseoljer og eteriske oljer utvinnes av planer. I det gamle Egypt ble aromatiske planter og eteriske oljer brukt av egyptiske leger, til balsamering, og av prester i religiøse seremonier.

Baseoljer eller bæreoljer, er vegetabilske oljer som kommer fra frø, kjerner eller nøtter fra planter, med noen få unntak. De klassifiseres som fast olje siden de ikke fordamper. Disse oljene inneholder vitaminer, mineraler og essensielle fettsyrer, og mange av dem mykner opp og forbedrer hudens tilstand. Noen er også svært effektive til behandling av irritert og følsom hud slik som eksem og psoriasis, og de kan også hjelpe med å redusere rynker og arr.

Aromaterapi

Før eteriske oljer kan brukes i aromaterapi, må de fortynnes, da de er for sterke til å brukes alene. Faktisk utgjør baseoljer, hele 98% av en typisk aromaterapi behandling, og grunnet deres mange helse givende fordeler er de viktigere i aromaterapi enn mange er klar over.

Oljene bidrar til en enklere massasje på huden, mens de samtidig fører essensielle oljer inn i kroppen. Baseoljer må helst ha lite lukt, være lette og ikke klebrige for at gjennomtrengingen skal være effektivt.

Ekstraksjonsmetoder av oljene

Det finnes to forskjellige metoder for å trekke ut/ ekstrahere olje fra forskjellige råvarer; Kaldpressing og varmpressing.

Til bruk for aromaterapi, anbefales det alltid bruk av oljer som er oppnådd ved kaldpressing, for høyere effekt og mer næring som inntas i huden. Produksjonen i av kaldpressede oljer begrenser seg, på grunn av høye produksjons kostnader. Ved kaldpressing legges råvaren under sterkt press slik at oljen flyter ut og samles opp. Massen må ikke bli varmere enn 33 grader, da verdifulle stoffer ellers vil bli ødelagt. Dette gir mindre utbytte, men en bedre kvalitet. Kaldpressede vegetabilske oljer er mest naturlig og bevarer flere næringsstoffer.

Ved varmpressing varmes råvaren opp til 80 -100°C slik at mer olje presses ut. Restene går videre til ekstrahering for å utvinne mer olje. Ved for høye temperaturer mister dessverre ofte oljene sine næringsstoffer under denne prosessen. Dette er en mindre kostbar prosess.        

Raffinert eller uraffinert?

Uraffinerte råvarer er framstilt uten oppvarming eller bruk av kjemikalier. Raffinerte råvarer er oppvarmet, presset og filtrert. Den har mindre næringsstoffer. Har du valget bør du alltid velge uraffinert grunnet de bevarte næringsstoffene. Kosmetikkindustrien foretrekker raffinerte oljer siden mørkere farger og tung lukt kan ha en negativ innvirkning på sluttproduktet. På grunn av dette blir uraffinerte oljer ofte bare produsert i mye mindre mengder og kan være litt vanskeligere å finne.

Samling av Såpefabrikkens baseoljer.

Hvilken baseolje skal jeg velge?

Å velge en baseolje er nøyaktig det samme som å velge en essensiell olje eller hudkrem. Du velger den oljen med de egenskapene du trenger for dine spesielle behov. Les de grunnleggende fakta om egenskapene, ingrediensene og virkningene om de forskjellige oljene for at valget skal bli enklere.

Alle baseoljer er svært effektive og det fineste du kan bruke til intensiv ansiktsbehandling og kroppsmassasje og de kan kombineres for å dekke dine spesielle behov. Vi har flere typer baseoljer i nettbutikken, vi hjelper deg gjerne for å finne ut hva som kan være riktig olje for deg. Ofte benyttes det i hovedsak lette oljer som mandel – og jojobaolje, i blandet 5-10% tykkere, næringsrik olje som avokado -eller castorolje.

Eksperimenter med forskjellige oljer til du finner den som fungerer best for deg!

Kilder: https://www.quinessence.com/carrier-oils https://nnh.no/terapier/aromaterapi-2/ https://urtekosmetikk.no/blogg/2017/4/3/vegetabilske-oljer