Enkel guide i bruk av shampobar

Sunn, naturlig og zero-waste hårvask med shampobar! Her er en liten guide til hvordan vaske håret med shampobar i stedet for tradisjonell flytende shampo!

Skyll håret godt slik at det er gjennomvått

  1. Fukt shampo-baren
  2. Gni Shampo-baren i hele håret – ha gjerne baren i hånden og stryk over håret
  3. Masser shampoen godt inn i hår og hodebunn, og vask til du har bygd opp nok skum i håret, Ha mer vann i håret ved behov.
  4. Skyll godt! Balsam?

For noen holder det med bare shampo. Har du derimot behov for balsam, finner du balsambar i nettbutikken her.

Den brukes slik:

  1. Skyll håret godt for å bli kvitt alle shampo rester
  2. fukt balsambaren
  3. Gni balsam- inn i håret, hovedsakelig i lengdene. Man trenger ikke balsam i hodebunn/hårrøttene.
  4. For at balsamen skal virke bedre, la det være i håret i noen minutter før du skyller
  5. Skyll godt, gjerne i kaldt vann. Balsamens oppgave er å lukke hårets skjellag, som åpner seg når håret vaskes i varmt vann med shampo.  Kaldt vann er også med på å lukke skjellaget.

Er du nybegynner med shampobar?

Hvis du er vant med vanlig shampo, kan det ta noen uker før hår og hodebunn vender seg til shampobaren.  Noen kan oppleve at håret føles tungt og fett.  Dette kan være enten fordi shampo-baren inneholder høyere konsentrasjoner av såponerte oljer.  Som kan «reagere» med hardt vann, og legge seg som et vokslag utenpå håret.  Eller fordi tradisjonell såpe rengjør så kraftig at den i tillegg til å vaske vekk skitt, også vasker vekk hodebunnens naturlige talg.  Hodebunnen kompenserer uttørkingen ved å øke produksjonen av talg. Det vil ta noe tid før hodebunnen gjenoppretter en naturlig talgproduksjon etter overgang til shampobar. Et enkelt triks i begge tilfeller er å lage en blanding av eple cider eddik og vann (5dl vann, 3 ss eple cider eddik), heller godt over håret, la stå i et par minutter, og skyll godt.  Eple cider eddik vil også ha en positiv effekt på hodebunnen, da den hjelper med å gjenopprette naturlig ph balanse.