Kommersiell såpe og naturlig såpe

Naturlig såpe

Naturlige såper lages vanligvis med ingredienser av vegetabliske oljer som kokosnøtt, jojoba og olivenolje. Havregryn, mandler og forskjellige planteekstrakter brukes også. De er naturlige slik at de ikke inneholder kjemikalier eller tilsetningsstoffer og fjerner ikke hudens naturlige oljer. Kaldrørte såper lages uten varme temperaturer, som gjør at alle næringsstoffene bevares og kan tilføre mer næring til huden.

Mange erfarer helsemessige fordeler ved å bruke naturlig såpe. Noen såper er veldig milde og pleiende mot huden og kan hjelpe mot hudproblemer som psoriasis, eksem og sensitiv hud. Naturlige duftsåper, tilsatt eteriske oljer sies også å kunne gi en avslappende effekt eller oppkvikkende effekt ved bruk.

Kommersielle såper – egentlig en såpe?

Vanlige kommersielle såper produseres oftest i stor skala med sterke kjemikalier, syntetiske ingredienser og med parfymer eller duftoljer som kan forårsake irritasjon i huden. Slik såpe fjerner de naturlige oljene i huden vår, som kan føre til at huden blir tørr og stram etter vask. Noen kommersielle såper nevner ikke på pakningen at det er såper. Dette er fordi produktene ikke inneholder vann, olje og lut, og da må de kalles noe annet. For eksempel ansiktsrens, eller cream bar.

Såper er i noen tilfeller ikke såpe i det hele tatt, men et vaskemiddel. Ikke alle produkter som markedsføres som såpe, oppfyller definisjonen av begrepet såpe. Begrepet såpe gjelder når hovedparten av innholdet består av vann, olje og lut.

Hvorfor kjemikalier?

Det er rimeligere enn naturlige ingredienser, enklere å behandle og enklere å lagre. Det blir også lettere å produsere nøyaktig det ønskede resultatet ved bruk av for eksempel farger og duft. En parfyme eller duftolje av vanilje er sterkere i lukt enn en naturlig eterisk olje av vanilje, fordi eteriske oljer ikke setter/ fester seg like godt i såper.

Eteriske oljer er den naturlige essensen til planten, og den er derfor mildere og ofte mindre holdbare i duft ved såpeproduksjon. Du kan lese mer om eteriske oljer på bloggen vår her. I Såpefabrikken velger vi å bruke eteriske oljer i våre produkter, – fordi de gir en naturlig duft og kan ha en helsemessig god effekt både psykisk og fysisk på kroppen vår.

Her finner du vårt utvalg av naturlige såper.

Her finner du vårt utvalg av baseoljer med og uten eteriske oljer.

Kilder: https://www.zensoapco.com/blog/natural-soap-vs-commercial-soap

https://snl.no/såpe