6 Tips til en miljøvennlig jul

«Norske husstander bruker minst 60 millioner meter gavepapir i jula, viser tall fra Framtiden i våre hender.»

«Vi nordmenn har et enormt forbruk. Hvis alle hadde levd som oss, hadde vi trengt nesten tre jordkloder.

“Å unngå å kjøpe mye nytt er en av de enkleste måtene å kutte egne utslipp på.»

«Sparebank1 anslår at vi kommer til å bruke totalt 80-90 milliarder kroner på julegavehandelen i 2020!»

Framtiden i våre hender, sortere.no, og finn.no

Julekos, hygge, familie og høytid, den fine tiden har også en negativ bakdel. Nordmenns forbruk i julen er skyhøyt! Mange av oss kjenner nok på en litt nagende samvittighet for økt kjøpepress, økt forbruk, og tom lommebok! Her kommer derfor sånn helt på tampen noen tips til en mer miljøvennligjul!

Innpakning

Det blir store mengder gavepapir etter julefeiringen, men heldigvis finnes mange muligheter for å gjøre det mer miljøvennlig.

1. Gjenbruk silkepapir, esker, kartonger fra tidligere bestillinger ved kjøp på nett. Ta vare på tidligere julegavepapir og bruk det igjen til neste julefeiring.

2. Avispapir, gamle bøker, blader, eller en barnetegning? Disse er veldig flotte til innpakning og er ofte ting du har liggende hjemme.

3. Furoshiki er en innpakningsteknikk fra Japan hvor man pakker inn gaver i forskjellige typer tekstil, og det er ikke så vanskelig som det ser ut! Det finnes mange nettsider og videoer som viser hvordan man lærer å gjøre dette steg for steg. Bruk en gammel duk, sengesett, eller klær du ikke lenger bruker. – Mulighetene er mange!

4. Invester i gavepapir som kan gjenvinnes. – Glanset gavepapir inneholder store mengder leire og fargestoffer, og lite papirfibre. Dette papiret kan ikke gjenvinnes til nytt papir.

(https://sortere.no/jul/gronngaveinnpakning)

Gi en bærekraftig gave!

Den mest bærekraftige julegaven, er den du allerede har. Ifølge en undersøkelse utført av FINN.no, øker interessen for brukte julegaver for hvert år.

I 2019 sa åtte av ti at de var positive til å få en brukt julegave! Det finner du på FINN.no, fretex, eller din lokale bruktbutikk.

(Ingrid Kleiva Møller – Framtiden i våre hender)

https://www.framtiden.no/gronne-tips/fritid/din-guide-til-gronnere-julegaver.html)

Hjemmelaget gave

Hva er vel koseligere enn noe som er hjemmelaget? Forslag til julegaver kan være kremer, kluter, klær, kunstverk fra barna eller barnebarna, hjemmelagde telys/lykter, eller noe spiselig?

Det er mange unike og flotte ting man kan lage, og det finnes uendelig med inspirasjon ideer og oppskrifter på internett. 

Forbruksvarer

Hva blir mest brukt i et hjem? Det er trolig den beste gaven! Slik som alt som hører til i en husholdning, er det meget å velge i; Husholdning og hygieneartikler som såpe, kremer, barberhøvler/barberblader, oppvask koster, dobørster og toalettpapir! – Mulighetene er mange, og derfor er det med stor sannsynlighet at gaven blir brukt. De gavene som er undervurdert, er ofte de som blir mest brukt! En bruksvare eller forbruksvare er alltid nyttig og blir brukt til sitt formål. Idag så finnes det dessuten et svært stort utvalg av gode produkter til bruk i hjemmet, som både er miljøvennlige og uten emballasje (zero waste).

Spiselige gaver

Hjemmelagde brente mandler, syltetøy, pepperkaker, eller kanskje en nydelig hjemmelaget sjokolade konfekt? Internett bugner av deilige oppskrifter! Det fine med spiselige gaver er at det finnes svært mange ting man kan lage, og at det alltid er noe for enhver smak! Dessuten er det alltid de som “har alt”, da er en spiselig gave ypperlig! -Alle må jo spise!

En fin detalj kan være å legge gaven i ett glass eller metall beholder slik at den kan gjenbrukes til noe annet, eller eventuelt gjenvinnes når innholdet er tomt.

Gaver med mening

Mange bistandsorganisasjoner tilbyr gaver hvor du gir penger til noe konkret – som utdanningsmuligheter eller mat og ly til de som trenger det.

Du kan også gi et medlemskap i en organisasjon du liker.

(Ingrid Kleiva Møller – Framtiden i våre hender)

Kanskje er du en av de heldige som er ferdige med juleforberedelsene for i år! Da håper vi du kanskje har fått noen nye ideer til året som kommer!

God jul!

https://www.framtiden.no/gronne-tips/fritid/din-guide-til-gronnere-julegaver.html)